Eset’in Mayıs ayı tehdit raporuna göre kötü amaçlı yazılımların dağılmasını kolaylaştıran en büyük tehdit USB. Birçok kötü amaçlı yazılım bellekler ile dağılıyor.
Güvenlik şirket Eset güvenlik tehditleriyle ilgili olarak hazırladığı ve kendi verilerine dayanan Mayıs ayı tehdit raporunu açıkladı. Rapora göre geçtiğimiz aya damgasını vuran olay PlayStation ağına sızılması. En büyük tehdit ise USB arabirimi üzerinden bulaşan kötü amaçlı yazılımlar.
Mayıs ayında en çok Playstation saldırısı konuşuldu ama Eset istatistiklerine göre Mayıs ayının tehdit birincisi yüzde 6.58 ile yine INF/Autorun. INF/Autorun, USB ya da Flash Disk gibi çıkarılabilir medyalar aracılığıyla yayılan zararlı yazılımları tanımlıyor.
İkinci sırada yüzde 3.61 ile Win32/Conficker ve üçüncü sırada ise yüzde 1.92 ile Win32/PSW.OnlineGames geliyor. Win32/Conficker, Windows sistemlerdeki belirli açıkları kullanarak yayılan bir tür solucan. Win32/PSW.OnLineGames ise özellikler oyuncuları hedefleyen ve “oltalama” amacıyla kullanılan bir truva atı çeşidi.
ŞİFRE HATIRLATMA SORUSU ELE GEÇİRİLDİ
Sony PlayStation ağına sızılması, internetteki tehditler konusunda geçtiğimiz aya damgasını vurdu. PlayStation’a yönelik bu saldırı nedeniyle birçok kullanıcı parolalarını değiştirmek durumunda kaldı. Sony, kredi kartı bilgilerinin sızdırılması konusunda bir bilgi vermemiş olsa da kullanıcıların çoğu Sony hesaplarında kullandıkları kartları iptal etti.
Fakat ESET uzmanlarına göre, dikkat edilmeyen başka bir nokta var: Parola hatırlatma sorularına verilmiş yanıtların da sızdırılmış olduğu. Sızdırıldığı açıklanan veriler arasında bulunan gizli soruların yanıtları, diğer hesaplarında da aynı olması muhtemel kullanıcılar için halen sorun teşkil ediyor.
PAROLA SIFIRLAMA
Eset’e göre parola sıfırlama saldırıları genellikle saldırganın, kullanıcı hesabına giriş yapmaya çalışması ile başlıyor. Bu bir e-posta hesabı, sosyal medya hesabı, blog hesabı ya da herhangi bir tür çevrimiçi hesap olabiliyor.
Saldırgan ‘parolamı unuttum’ bağlantısına tıklıyor ve güvenlik sorusu ile karşılaşıyor. Saldırganın Sony’den edinmiş olduğu bilgilerin içerisinde bu yanıtın da olduğu düşünüldüğünde, hesapların kontrol altına alınması ‘an meselesi’ olarak görülüyor.
kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/id/25226367